Tekstbureau Checkpoint‎

Net dat beetje meer

Het doel van een tekst

Afbeelding bij Het doel van een tekst

Het doel van een tekst is dat het effectief is. Je wil namelijk dat je doelgroep je teksten leest, tot zich neemt en tot actie overgaat. Namelijk dat ze contact met je opnemen en/ of bijvoorbeeld je dienst of product gaan afnemen.

Hieronder lees je waar je op moet letten om een effectieve tekst te schrijven.

Een tekst is effectief:

 • wanneer de tekst nuttig is en een overzichtelijke structuur heeft

  Veel tekst is goed, wanneer je een tekst schrijft voor je website. Zoekmachines hebben namelijk jouw teksten met de juiste woorden nodig om te kunnen screenen wat jij doet en je zo te kunnen ranken. Maar als je een hele lap tekst schrijft, zonder goede inhoud, met veel te lange zinnen, dan raak je snel de interesse van je doelgroep kwijt.

  Het is daarom belangrijk om de tekst overzichtelijk te houden. Dat kun je doen door afbeeldingen te gebruiken. Een afbeelding in je tekst maakt dat het kijken naar een tekst prettiger wordt. Het breekt zo lekker. 

  Verder zijn alinea's van niet langer dan drie regels prettig om te lezen. De witte regels tussen de alinea's maken een pagina vol tekst toch fijner lezen. 

   
 • wanneer de tekst met de woordkeuze en stijl de doelgroep bereikt.

  Je moet weten wie je doelgroep is. Hoe ziet je doelgroep eruit, zijn het bijvoorbeeld mannen, of vaker vrouwen? Hoe lezen zij? Waar zoeken ze op? Hoe komen ze bij jou terecht? Welke leeftijd hebben ze?
  Als je je doelgroep kent, weet je op wat voor manier jij ze kunt aanspreken met jouw teksten.

   
 • wanneer de tekst in correct Nederlands is geschreven

  Niets vervelender dan wanneer je website een taalfout bevat. Tenminste, dat vind ik zelf. Op mijn site toch eentje gespot? Stuur mij dan direct een mailtje met welke taalfout, waar je die gevonden hebt en je adresgegevens. Waar ik je adresgegevens dan voor wil hebben, is nog een verrassing.
   

Wanneer een tekst aan de bovenstaande 3 voorwaarden voldoet, zal het resultaat positief zijn. En dat is precies wat we willen, toch?

Tekstbureau Checkpoint‎ nieuwsbrief

Blijf op de hoogte